2020. August 11. Tuesday
Gyenge eső 22.3 °C
Ma: Zsuzsanna, Tiborc Holnap: Klára, Dina
Bokod község honlapja

Bokod település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

TOP-2.1.3-16-KO1

Kedvezményezett neve

Bokod Község Önkormányzata

Elérhetősége

2855 Bokod, Hősök tere 6.

A projekt címe

Bokod település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

A projekt azonosító száma

TOP-2.1.3-16-KO1

A projekt tervezett befejezési dátuma

2020.10.30.

A támogatás összege

25 000 000 Ft

Támogatás mértéke

100%

A projekt tartalmának bemutatása

A Támogatási kérelem a Területspecifikus melléklet 1.2 pontjában szereplő: Vidéki térség városai és községei, városias térségek községei forráskeretből szeretnénk megvalósítani. Külterület hrsz.06/6, 06/9, 02/13, Bokodi vízfolyás külterület hrsz.08, Bokodi vízfolyás belterülete hrsz.535/1 , Tófenék köz hrsz.536/2, 534 536/1, Száva utca hrsz.449 Bokod községben, A „Száva utca - Tófenék köz - Erdélyi utca Ny-i része” kertvárosi kialakítású, sűrűn lakott terület.

A térségben nincs ipari park, vagy turisztikai attrakció. Nagy csapadékok esetén a Bokodi vízfolyás vízhozama oly mértékben megnövekszik, hogy a víz a kül- és belterületi szakaszon a mederből kilép és elönti a környező területeket. A nagy intenzitású csapadék a fedetlen részeket megbontja és a közeli belterületi szakaszokra szállítja a hordalékot. A vihar idején letört fák és a hordalék nagy sebességgel érkezik az árok szűk keresztmetszetéhez a Száva utcai hídhoz. Ezen a helyeken az ágakkal, növényzettel kevert hordalék elakadt és egyre nagyobb torlaszt képez, elöntve a felvízi szakaszokat. Ezzel veszélyezteti a hidat, azt megkerülve kimosódásokat okozva akár az állékonysága is megszűnhet, és ezzel veszélyezteti az alatta lévő lakóingatlanokat is.

Tervezett beavatkozások ismertetése

  1. Dadi út és az épülő tározó közötti levezető árok jó karba helyezése 300 m
  2. Záportározó építése, földtöltéssel és áteresszel
  3. Záportározó alatt a Bokodi vízfolyás jó karba helyezés a Száva utcai hídig 250 m
  4. Bokodi vízfolyás jó karba helyezés a Száva utcai hídtól lefelé párhuzamosan az Erdélyi úttal 210 m Összesen 760 m Dadi út és az épülő tározó közötti levezető árok jó karba helyezése.

A Dadi út déli oldalán lefolyó csapadékvizek biztonságos levezetése a kialakítandó záportározó fele. Ez a levezető rendszer meghatározó szerepet tölt be a külterületről érkező csapadékvizek elvezetésében, s így a Dadi út belterületi szakaszának tehermentesítésében! A Dadi út Bokod tábla előtti terelő műtárgy megerősítése, 10 m hosszban a meder erősítése kőszórással, majd a földmeder jó karba helyezése a kialakítandó záportározóig.

Záportározó építése, földtöltéssel és áteresszel. A Bokodi vízfolyásra merőlegesen kialakított gáttal a csapadékvizek visszatartása, valamint egy áteresszel a vízmennyiség szabályozása. Olyan tározó létesítését javasoljuk, amely csak kis területet (kb.: 0,6 ha-t) venne igénybe, azt is a víz által már igen korlátozottan művelhetővé tett „vízjárta” részekből. Egy alacsony, a legmélyebb terepi szakasz felett legfeljebb hmax = 3 m-es völgyzáró gáttal lezárt völgyrészben kb. 6 000 m3-es hasznos térfogatú ideiglenes tározó létesülne, kb. 0,5 ha vízfelülettel.

Záportározó alatt a Bokodi vízfolyás jó karba helyezés a Száva utcai hídig. A létesítendő záportározó alatt a Bokodi vízfolyásról a benőtt növényzet kitakarítása és meder jó karba helyezése. Bokodi vízfolyás jó karba helyezés a Száva utcai hídtól párhuzamosan az Erdélyi úttal.

Bokodi vízfolyás jó karba helyezés a Száva utcai hídtól az Erdélyi úti ingatlanok mögötti területen 210 m hosszban, a benőtt növényzet kitakarítása. Terület-specifikus értékelési szempontoknak való megfelelés bemutatása Fejlesztéssel érintett bel- és csapadék-vízvédelmi létesítmények hossza: 760 m

Eseménynaptár
Programok, rendezvények
további események

Önkormányzat

Ügyintézés

Legnépszerűbb cikkek

Elérhetőségeink

Bokodi Polgármesteri Hivatal
2855 Bokod, Hősök tere 6.

Postacím:
2855 Bokod, Hősök tere 6.

Elektronikus elérhetőségeink:
Email: hivatal@bokod.hu
Hivatali kapu neve: BOKODPH
KRID azonosító: 209052327