2022. October 7. Friday
Ma: Amália, Bekény Holnap: Koppány, Bettina
Bokod község honlapja

Lékhorgászat az Öreg tavon

2019. January 29., Tuesday 08:45

A lékhorgászat a bokodi Öreg tavon is évek óta kedvelt tevékenység. Az Erőműi tavon TILOS. A horgászmester rendszeresen méri a jég vastagságát, de fontos, hogy a horgászok betartsák az előírt szabályokat.

A MOHOSZ országos horgászrendjében rögzítve vannak a lékhorgászat szabályai is. Folyóvíz jegén horgászni tilos. Állóvíz jegén csak ott szabad, ahol az nem tiltott és a jég legalább 10 cm vastag, nem olvad és nem mozog. A horgász a kivágott léket köteles szembetűnően megjelölni. A horgászhelyet a jégen nem szabad járművel megközelíteni. A 14 éven aluli gyermekhorgász a jégen is kizárólag csak felnőtt felügyeletével horgászhat. A lék 30x30 cm-esnél nem lehet nagyobb.

Egy vérbeli horgász ki sem hagyná a lékhorgászatot, egyébként hogyan vészelné át pecázás nélkül a végtelennek tűnő téli időszakot, ha nem merészkedne a jégre. Többféle módszer létezik a jég feltörésére, ami akkor a legeredményesebb, ha minél kevesebb zajjal jár. A halak a mondás ellenére jól hallanak, nem nézik tétlenül, míg elkészül a lék, hanem azonmód tovaúsznak. Legcsendesebb eszköz a lékfúró, de ha nincs, a balta is megteszi, amivel két problémánk is lehet. Egyrészt hangos, másrészt elúszhat, mint a hal. Hiába dolgozunk kesztyűben, a jeges víz miatt könnyen kicsúszhat kezünkből. Hoppá, volt baltánk, nincs baltánk. Érdemes hát csuklónkhoz rögzíteni, ha többször is használni akarjuk. A legdurvább módszer láncfűrésszel léket hasítani a jégből, mert elzsírozza a vizet. Nem éppen környezetbarát eljárás, de élnek vele a horgászok. A nagy hidegben, mikor könnyen visszafagy a lék, étolajat öntenek a vízre, csökkentve a fagyáspontot. Lékhorgászattal csak ragadozóhalakra, csukára, süllőre tudunk horgászni, és talán még harcsára, de ez is elvermel télen a ponttyal együtt. A süllőknek a nyár végén úgynevezett tartást szoktak építeni faágakból. Télbe fordulva ide húzódnak a halak, a fészek azonban csapda számukra. De csel a horgászoknak, akik itt fúrnak léket maguknak.

Néhány jó tanács: A jégre soha ne rohanjunk rá meggondolatlanul, mindig győződjünk meg a vastagságról. Nem árt, ha a part közelében próbára tesszük a jég tartósságát és próbafúrással megmérjük a vastagságát. Egyedül ne merészkedjünk rá a jégre, ha jön a baj, egy társ segítségére szükség van. Nyugodtan vigyünk magukkal egy hosszú karót, egy hosszabb kötelet. A meleg ruházat elengedhetetlen. Horgászat végeztével, még távozás előtt meg kell jelölni a léket egy botra kötött élénk színű rongydarabbal. Jó fogást kívánok minden horgásznak!

Kontráné Halmi Helga

Nincs esemény rögzítve!

Önkormányzat

Ügyintézés

Legnépszerűbb cikkek

Elérhetőségeink

Bokodi Közös Önkormányzati Hivatal
2855 Bokod, Hősök tere 6.

Postacím:
2855 Bokod, Hősök tere 6.

Elektronikus elérhetőségeink: