2019. November 15. Friday
Tiszta 4,9 °C
Ma: Albert, Lipót Holnap: Ödön, Margit
Bokod község honlapja

Lékhorgászat az Öreg tavon

2019. January 29., Tuesday 08:45

A lékhorgászat a bokodi Öreg tavon is évek óta kedvelt tevékenység. Az Erőműi tavon TILOS. A horgászmester rendszeresen méri a jég vastagságát, de fontos, hogy a horgászok betartsák az előírt szabályokat.

A MOHOSZ országos horgászrendjében rögzítve vannak a lékhorgászat szabályai is. Folyóvíz jegén horgászni tilos. Állóvíz jegén csak ott szabad, ahol az nem tiltott és a jég legalább 10 cm vastag, nem olvad és nem mozog. A horgász a kivágott léket köteles szembetűnően megjelölni. A horgászhelyet a jégen nem szabad járművel megközelíteni. A 14 éven aluli gyermekhorgász a jégen is kizárólag csak felnőtt felügyeletével horgászhat. A lék 30x30 cm-esnél nem lehet nagyobb.

Egy vérbeli horgász ki sem hagyná a lékhorgászatot, egyébként hogyan vészelné át pecázás nélkül a végtelennek tűnő téli időszakot, ha nem merészkedne a jégre. Többféle módszer létezik a jég feltörésére, ami akkor a legeredményesebb, ha minél kevesebb zajjal jár. A halak a mondás ellenére jól hallanak, nem nézik tétlenül, míg elkészül a lék, hanem azonmód tovaúsznak. Legcsendesebb eszköz a lékfúró, de ha nincs, a balta is megteszi, amivel két problémánk is lehet. Egyrészt hangos, másrészt elúszhat, mint a hal. Hiába dolgozunk kesztyűben, a jeges víz miatt könnyen kicsúszhat kezünkből. Hoppá, volt baltánk, nincs baltánk. Érdemes hát csuklónkhoz rögzíteni, ha többször is használni akarjuk. A legdurvább módszer láncfűrésszel léket hasítani a jégből, mert elzsírozza a vizet. Nem éppen környezetbarát eljárás, de élnek vele a horgászok. A nagy hidegben, mikor könnyen visszafagy a lék, étolajat öntenek a vízre, csökkentve a fagyáspontot. Lékhorgászattal csak ragadozóhalakra, csukára, süllőre tudunk horgászni, és talán még harcsára, de ez is elvermel télen a ponttyal együtt. A süllőknek a nyár végén úgynevezett tartást szoktak építeni faágakból. Télbe fordulva ide húzódnak a halak, a fészek azonban csapda számukra. De csel a horgászoknak, akik itt fúrnak léket maguknak.

Néhány jó tanács: A jégre soha ne rohanjunk rá meggondolatlanul, mindig győződjünk meg a vastagságról. Nem árt, ha a part közelében próbára tesszük a jég tartósságát és próbafúrással megmérjük a vastagságát. Egyedül ne merészkedjünk rá a jégre, ha jön a baj, egy társ segítségére szükség van. Nyugodtan vigyünk magukkal egy hosszú karót, egy hosszabb kötelet. A meleg ruházat elengedhetetlen. Horgászat végeztével, még távozás előtt meg kell jelölni a léket egy botra kötött élénk színű rongydarabbal. Jó fogást kívánok minden horgásznak!

Kontráné Halmi Helga

Önkormányzat

Ügyintézés

Legnépszerűbb cikkek

Elérhetőségeink

Bokodi Közös Önkormányzati Hivatal
2855 Bokod, Hősök tere 6.

Postacím:
2855 Bokod, Hősök tere 6.

Elektronikus elérhetőségeink: